Новина: Франция разреши приложението на Truvada като предекспозиционна профилактика
(Категория: Новини ХИВ/СПИН)
Публикувано от rosen
вторник, 22 декември 2015 - 16:20:44


Франция стана първата страна, освен Съединените щати, и първата страна с централизирана, реимбурсирана система на здравеопазване, която разреши безплатната предекспозиционна профилактика (ПрЕП) за хората, които се нуждаят от нея.

На 24 ноември 2015 г. френският министър на здравеопазването Марисол Турен обяви, че ПрЕП ще бъде на разположение на нуждаещите се от средата на декември и реимбурсирана от началото на януари следващата година.  

Положителната препоръка за приложението на Truvada (tenofovir disoproxyl fumarate/emtricitabine) като ПрЕП е следствие от уникалната френска здравна мярка, наречена „Временна препоръка за употреба” (Recommandation Temporaire d'Utilisation – RTU). Това означава, че спешно нуждаещите се могат да получат достъп до лекарства, които нямат официално разрешение за тази употреба. RTU се издават за медикаменти, които вече имат Разрешение за употреба за други цели – в този случай, за лечение на ХИВ.

ПрЕП ще бъде на разположение на „лица, които не могат, поради различни причини, да използват системно презервативи и които принадлежат към групи, в които честотата на разпространение на ХИВ е много висока.”

ПрЕП ще се назначава единствено от лекари, специалисти в областта на ХИВ, в рамките на болнично заведение или център за изследване за ХИВ, като ще бъде придружавана от консултиране и проследяване.

ПрЕП ще се предписва в два алтернативни режима: 1) за всекидневен прием - веднъж дневно Truvada за всички, за които се прецени, че се нуждаят от нея, но 2) също и за прием с прекъсвания - интермитентна ПрЕП по начина, по който е била прилагана в хода на проучването Ipergay сред мъже, които често правят секс без презерватив с мъже и които нямат хроничен хепатит В. Комбинацията в хода на проучването Ipergay се състои от двойна доза Truvada, приемана 2-24 часа преди секс плюс еднократна доза Truvada на всеки от следващите два дни, като приемът трябва да продължи, ако продължи и сексът без презерватив. От Френската агенция по лекарствата (ANSM), която състави документацията, представена в Министерство на здравеопазването, коментираха, че проучването Ipergay не е установило ефективността на интермитентната ПрЕП сред жени (или трансксексуални мъже) или сред мъже, които правят секс с мъже, но които много рядко правят секс без презерватив, и специално предупредиха, че интермитентната ПрЕП не трябва да се прилага при хора с хроничен хепатит В, тъй като това може да причини лекарствена резистентност.

На 3 декември 2015 г. Съветът за контрол на лекарствата на Южна Африка също съобщи, че разрешава приложението на комбинацията с фиксирана доза tenofovir disoproxyl fumarate/emtricitabine като предекспозиционна профилактика.

Източник: AidsmapНовина от Ресурсно - информационен център по СПИН
( http://b.aids-bg.com/news.php?extend.1095 )