Рекордно висок брой на новите случаи на ХИВ инфекция в Европа през 2014 г.

През 2014 г. в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО)* са регистрирани над 142 000 нови случая на ХИВ инфекция, което се явява най-големият брой новорегистрирани за една година след началото на водене на статистика по въпроса през 80-те години на миналия век. Най-новите данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и Регионалния офис на Световната здравна организация за Европа показват, че водеща в развитието на епидемията е Източната част на Региона, където през последното десетилетие броят на новите случаи е нараснал повече от два пъти.

Хетеросексуалният път на предаване остава отговорен за нарастващото предаване на вируса в Източна Европа, като предаването посредством инжекционна употреба на наркотици продължава да бъде значително. В страните от Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП) основният път на предаване на вируса е сексът между мъже. Два от три нови случая на ХИВ инфекция са сред родени в Европа, докато родените в чужбина, в това число и мигранти, представляват една трета от новите ХИВ диагнози.

„Въпреки всички усилия за борба с ХИВ, през тази година броят на новите случаи на ХИВ инфекция в Европейския регион надхвърли 142 000, което е най-високият брой достиган някога. Това е основание за сериозна тревога,” заяви д-р Зузана Якаб, Регионален директор на СЗО за Европа. „При всичко, което е известно вече по отношение превенцията и контрола на ХИВ, включително и наличието на новите препоръки за лечение, ние призоваваме европейските държави да предприемат решителни действия за ограничаване на епидемията от ХИВ веднъж завинаги.”

„От 2004 г. насам честотата на новите случаи в някои страни от ЕС и ЕИП е нараснала повече от два пъти, докато в други е намаляла с 25%. Но като цяло профилът на ХИВ епидемията остава до голяма степен непроменен,” подчерта изпълняващият длъжността директор на ECDC Андреа Амон. „Това означава, че отговорът срещу ХИВ в ЕС и ЕИП не е бил достатъчно ефективен, за да доведе до видимо намаляване на случаите през последното десетилетие.”
 
Източници: ECDC, СЗО


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - неделя, 13 декември 2015 - 16:18:41изглед за печат