Новини - Категории 'Новини Здравеопазване'

Мозъчен пейсмейкър на жена с тежка епилепсия


Неврохирурзи приложиха за първи път у нас нов метод на лечение при жена с резистентна (неповлияваща се от другите терапии) епилепсия.
 
Става дума за т.нар. дълбока мозъчна стимулация, която наподобява поставяне на мозъчен пейсмекър, съобщиха вчера от столичната университетска болница "Св. Иван Рилски". Спасена е 29-годишната Десислава Пенина.
 
През половината от живота си тя се бори с коварната т. нар. битемпорална епилепсия, след като на 14 г. претърпява катастрофа. След това започва да получава всекидневни епилептични припадъци.
 
Деси не се оплаква в името на тригодишния си син Мирослав. Терапията не се покрива от НЗОК, а разходите стигат 40 000 лв.
 
Затова, трогната от съдбата на Деси, фирмата производител дарила мозъчния пейсмейкър. Повече от година 20 тежко болни българи молят и пишат писма да им се осигури същото лечение. Но от НЗОК все не дават зелена светлина.
 
Източник: Вестник "Труд", Диана Тенчева

Публикувана от rosen - събота, 11 юли 2015 - 16:56:15изглед за печат
 

Инсулиновата резистентност се задълбочава с възрастта


Броят на хората с т.нар. инсулинова резистентност непрекъснато расте - състояние още e известно като преддиабет, тъй като драстично увеличава риска за настъпване на диабет тип 2. И въпреки опасностите, които крие то, все още малцина са добре запознати с неговите особености.
 
Според Международната федерация по диабет около 344 милиона хора в световен мащаб страдат от преддиабет - число, което ще достигне 472 милиона до 2030 г., ако се запази сегашната тенденция. За съжаление по-голямата част от хората нямат и представа, че имат преддиабет, а междувременно състоянието се развива постепенно без каквато и да е характерна симптоматика.
 
Симптомите на диабет тип 2 - често уриниране, прекомерна жажда, повишен апетит, загуба на тегло, замъглено зрение и умора - рядко са налице при хора в преддиабетно състояние. Липсата на характерна симптоматика обаче не означава, че инсулиновата резистентност не крие опасност за здравето. Скорошни проучвания показват, че дори и ранният преддиабет има неблагоприятно влияние върху състоянието най-вече на сърдечносъдовата система.
 
Какво точно е преддиабет? Преддиабетьт (или инсулиновата резистентност) е състояние, при което тялото произвежда достатъчно инсулин, но не може да го използва по предназначение. Инсулинът - хормон, изработен в панкреаса, помага за усвояване на глюкозата в кръвта. Глюкозата, от своя страна, е вид проста захар - основен източник на енергия за организма.
 
Храносмилателната система разгражда въглехидратната съставка на храната до глюкоза, която пътува чрез кръвообращението и осигурява енергия на клетките в тялото. Глюкозата в кръвта често се нарича още „кръвна захар" или „кръвна глюкоза". Когато нейното ниво се повиши (след хранене), панкреасът освобождава определено количество инсулин, който е отговорен за поемането и усвояването на кръвната захар в клетките. Когато човек страда от инсулинова резистентност, неговите мускули, мазнини и черен дроб не могат да отговорят адекватно на инсулиновата стимулация.
 
Източник: в. "Сега"


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - събота, 11 юли 2015 - 16:49:25изглед за печат
 

Дори и НЗОК да плаща, нашенецът пак няма да се ваксинира


Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор:
 
- Д-р Кунчев, има информация за нов случай на свински грип в Косово, завършил с летален край. Очаквате ли нова вълна от свински грип?
 
- Малко вероятно е да има нова вълна от свински грип, ако съдим по данните от Щатите. Този щам прояви много голяма упоритост, вече шеста година циркулира сред населението и продължава да прави бели. При него пневмониите са по-тежки, по-трудно се поддават на лечение, развива се дихателна недостатъчност, и то не само при възрастни хора, но и при млади, при бременни. Това е характерно за него.
 
- Тази година май грипът ни изненада, като единият от щамовете му мутира, след като вече бяха готови ваксините?
 
- Самата мутация не е изненада, защото той непрекъснато мутира. Всъщност в това е силата на грипа, защото непрекъснато вади нови и нови варианти, за които няма ваксина. Изненадата дойде от това, че стана прекалено бързо, след включването на щама във ваксината.
 
- Това означава ли, че ваксината за грип няма да бъде ефективна? - Нека за пореден път да подчертаем - не става въпрос, че няма да бъде ефективна ваксината, но няма да бъде толкова ефективна, колкото ни се иска на нас. Това все пак касае единия щам, а не всички включени във ваксината. Така че ваксината си остава най-сигурният начин на предпазване.
 
 - Българинът научи ли се да се ваксинира против грип? - За съжаление не. И тази година само 2% се ваксинираха. - Защо така се противим да си слагаме ваксини? Какво е вашето експертно обяснение?
 
- Най-вероятно става въпрос за народопсихология, защото да се твърди, че 8-10 лв. е някакъв финансов проблем, е несериозно. Вярно е, че в много страни наистина ваксините срещу грип се реимбурсират за рисковите групи: хронично болни, хора над 65 години. Но според мен не това е в основата. По-добре ще бъде, ако се реимбурсира, но надали това ще увеличи процента на хората, които ще се ваксинират. По-скоро при нас става дума за недоверие, насочване към други алтернативи, срещу които нямаме нищо против, но за съжаление нямат ефект в случая.
 
Вестник „Монитор“, 07.01.2015г. Майя Любомирска


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - петък, 10 юли 2015 - 16:49:36изглед за печат
 

Здравното министерство загубило 22 млн. от ЕС


Над 22 млн. лв. е загубило здравното министерство от еврофондовете от 2009 до края на 2013 г.
 
Това показва одит на Сметната палата върху изпълнението на осем проекта на ведомството по ОП "Развитие на човешките ресурси". Сред тях бяха "Спри и се прегледай", БАЗИС, "Информирани и здрави", "Полет" и др.
 
Общо 71.5 млн. лв. бяха договорени с ЕС за изпълнението на тези проекти, 22 млн. обаче бяха загубени до края на 2013 г. Сред нереализираните проекти остана БАЗИС, с който трябваше да се изгради електронна здравна система.
 
Срив имаше и в изпълнението на "Спри и се прегледай", по който трябваше да се направят профилактични прегледи за три вида рак на рисковите групи у нас. Основните причини за провала е в честата смяна на екипите на министерството на всякакво ниво, се казва в заключението на Сметната палата. Ресорният зам.-министър, който отговаряше за проектите, обаче беше почти през цялото време един и същ - Десислава Димитрова.
 
Източник: естник „Стандарт“, Мария Чепилева

Публикувана от rosen - четвъртък, 09 юли 2015 - 16:40:59изглед за печат
 

КЗК иска не само магистър-фармацевти да продават медикаменти с рецепта


Комисията за защита на конкуренцията излезе с препоръки към държавните институции за промяна на наредбата за предписване и отпускане на лекарствени продукти.
 
Едно от притесненията на антимонополния орган е свързано с изпълнението на рецептите за медикаменти по лекарско предписание, които според действащата наредба трябва да се обработват само от магистър-фармацевт.
 
Това се прави с цел да се ограничи злоупотребата с лекарства, които се продават само с рецепта, както и да се дава компетентна информация на пациентите за приема и нежеланите лекарствени реакции, които могат да се появят при изписаната от лекаря терапия. КЗК атакува текстове от наредбата, които изискват единствено магистър-фармацевти да отпускат лекарства с рецепта, заплащани напълно или частично от НЗОК.
 
Според анализа на антимонополния орган всъщност изискването важи за всички лекарства, отпускани по лекарско предписание. КЗК препоръчва промяна на текстовете, като се предостави възможност и на други лица освен магистър-фармацевтите да извършват действия, които не изискват фармацевтични познания при отпускането на лекарствени продукти по лекарско предписание.
 
 Комисията вижда проблеми и при друг текст, дефиниращ какво представлява отпускането на лекарствени продукти по лекарско предписание. Той е включен в допълнителна разпоредба и влиза в сила на 15 август 2014 г.
 
"Нормата поражда известни съмнения за кои видове лекарствени продукти се отнася - отпускани по линия на НЗОК или за всички по лекарско предписание. Едновременно с това определението включва и действия, които могат да доведат до ограничение на конкуренцията при търговията на дребно с лекарствени продукти", смятат от КЗК.
 
 Източник: Вестник „Сега“, Ванина Стоянова


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - четвъртък, 09 юли 2015 - 16:38:04изглед за печат
 
Отиди на страница       >>