Франция разреши приложението на Truvada като предекспозиционна профилактика

Франция стана първата страна, освен Съединените щати, и първата страна с централизирана, реимбурсирана система на здравеопазване, която разреши безплатната предекспозиционна профилактика (ПрЕП) за хората, които се нуждаят от нея.

На 24 ноември 2015 г. френският министър на здравеопазването Марисол Турен обяви, че ПрЕП ще бъде на разположение на нуждаещите се от средата на декември и реимбурсирана от началото на януари следващата година.  

Положителната препоръка за приложението на Truvada (tenofovir disoproxyl fumarate/emtricitabine) като ПрЕП е следствие от уникалната френска здравна мярка, наречена „Временна препоръка за употреба” (Recommandation Temporaire d'Utilisation – RTU). Това означава, че спешно нуждаещите се могат да получат достъп до лекарства, които нямат официално разрешение за тази употреба. RTU се издават за медикаменти, които вече имат Разрешение за употреба за други цели – в този случай, за лечение на ХИВ.

ПрЕП ще бъде на разположение на „лица, които не могат, поради различни причини, да използват системно презервативи и които принадлежат към групи, в които честотата на разпространение на ХИВ е много висока.”

ПрЕП ще се назначава единствено от лекари, специалисти в областта на ХИВ, в рамките на болнично заведение или център за изследване за ХИВ, като ще бъде придружавана от консултиране и проследяване.

ПрЕП ще се предписва в два алтернативни режима: 1) за всекидневен прием - веднъж дневно Truvada за всички, за които се прецени, че се нуждаят от нея, но 2) също и за прием с прекъсвания - интермитентна ПрЕП по начина, по който е била прилагана в хода на проучването Ipergay сред мъже, които често правят секс без презерватив с мъже и които нямат хроничен хепатит В. Комбинацията в хода на проучването Ipergay се състои от двойна доза Truvada, приемана 2-24 часа преди секс плюс еднократна доза Truvada на всеки от следващите два дни, като приемът трябва да продължи, ако продължи и сексът без презерватив. От Френската агенция по лекарствата (ANSM), която състави документацията, представена в Министерство на здравеопазването, коментираха, че проучването Ipergay не е установило ефективността на интермитентната ПрЕП сред жени (или трансксексуални мъже) или сред мъже, които правят секс с мъже, но които много рядко правят секс без презерватив, и специално предупредиха, че интермитентната ПрЕП не трябва да се прилага при хора с хроничен хепатит В, тъй като това може да причини лекарствена резистентност.

На 3 декември 2015 г. Съветът за контрол на лекарствата на Южна Африка също съобщи, че разрешава приложението на комбинацията с фиксирана доза tenofovir disoproxyl fumarate/emtricitabine като предекспозиционна профилактика.

Източник: Aidsmap

Публикувана от rosen - вторник, 22 декември 2015 - 16:20:44изглед за печат

 
AIDS 2016: Mind the deadlines!

The 21st International AIDS Conference (AIDS 2016) will take place on 18-22 July 2016 in Durban, South Africa. The conference is expected to convene over 20,000 delegates from around the world including up to 1,000 journalists.
 
The conference is NOW OPEN for conference registration, scholarship applications, abstract submissions, satellite symposium applications, exhibition applications, workshop submissions, programme activities submissions and accommodation & tours bookingsAll the key conference dates have been published on the conference website, but we would draw your attention to the following:
 
4 February 2016- Abstract submissions close
- Workshop submissions close
- Programme Activities submissions close

12 February 2016
- Scholarship applications close

18 February 2016
- Registration standard fee deadlineWatch this webinar by the International AIDS Conference on what to expect for AIDS 2016.
 
An Alliance AIDS 2016 Conference Coordinating Committee has been established and will meet for the first time in January 2016. 
 
 

Публикувана от rosen - сряда, 16 декември 2015 - 16:46:14изглед за печат

 
Рекордно висок брой на новите случаи на ХИВ инфекция в Европа през 2014 г.

През 2014 г. в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО)* са регистрирани над 142 000 нови случая на ХИВ инфекция, което се явява най-големият брой новорегистрирани за една година след началото на водене на статистика по въпроса през 80-те години на миналия век. Най-новите данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и Регионалния офис на Световната здравна организация за Европа показват, че водеща в развитието на епидемията е Източната част на Региона, където през последното десетилетие броят на новите случаи е нараснал повече от два пъти.

Хетеросексуалният път на предаване остава отговорен за нарастващото предаване на вируса в Източна Европа, като предаването посредством инжекционна употреба на наркотици продължава да бъде значително. В страните от Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП) основният път на предаване на вируса е сексът между мъже. Два от три нови случая на ХИВ инфекция са сред родени в Европа, докато родените в чужбина, в това число и мигранти, представляват една трета от новите ХИВ диагнози.

„Въпреки всички усилия за борба с ХИВ, през тази година броят на новите случаи на ХИВ инфекция в Европейския регион надхвърли 142 000, което е най-високият брой достиган някога. Това е основание за сериозна тревога,” заяви д-р Зузана Якаб, Регионален директор на СЗО за Европа. „При всичко, което е известно вече по отношение превенцията и контрола на ХИВ, включително и наличието на новите препоръки за лечение, ние призоваваме европейските държави да предприемат решителни действия за ограничаване на епидемията от ХИВ веднъж завинаги.”

„От 2004 г. насам честотата на новите случаи в някои страни от ЕС и ЕИП е нараснала повече от два пъти, докато в други е намаляла с 25%. Но като цяло профилът на ХИВ епидемията остава до голяма степен непроменен,” подчерта изпълняващият длъжността директор на ECDC Андреа Амон. „Това означава, че отговорът срещу ХИВ в ЕС и ЕИП не е бил достатъчно ефективен, за да доведе до видимо намаляване на случаите през последното десетилетие.”
 
Източници: ECDC, СЗО


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - неделя, 13 декември 2015 - 16:18:41изглед за печат

 
2 милиона души са се заразили с вируса на СПИН през 2014 г., а 1,2 милиона са починали

ГЛОБАЛНАТА ЕПИДЕМИЯ ОТ ХИВ – СТАТИСТИКА

Данни на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) за разпространението на ХИВ по света

През 2014 г:
  • Брой на хората, живеещи с ХИВ по света - 36,9 милиона
  • Брой на новите случаи на ХИВ инфекция - 2 милиона
  • Брой на смъртните случаи в резултат на СПИН - 1,2 милиона
Към юни 2015 г.:
  • Брой на хората с достъп до антиретровирусно лечение по света – 15,8 милиона

ОБЩИ ДАННИ

Достъп до антиретровирусно лечение
  • Към юни 2015 г. 15,8 милиона ХИВ-позитивни са имали достъп до антиретровирусно лечение, в сравнение с 13,6 милиона през юни 2014 г.
--  През 2014 г. 41% от всички възрастни, живеещи с ХИВ, са имали достъп до лечение, в сравнение с 23% през 2010 г.

-- През 2014 г. 32% от всички деца, живеещи с ХИВ, са имали достъп до лечение, в сравнение с 14% през 2010 г.

-- През 2014 г. 73% от бременните ХИВ-позитивни жени са имали достъп до антиретровирусни медикаменти за предотвратяване на предаването на ХИВ на техните бебета; новите случаи на ХИВ инфекция сред децата са намалели с 58% от 2000 до 2014 г.  

Брой на хората, живеещи с ХИВ
  • През 2014 г. броят на хората, живеещи с ХИВ по света е 36,9 милиона.
-- От 2000 г. насам близо 38,1 милиона души са се инфектирали с ХИВ, а 25,3 милиона са починали в резултат на СПИН.

Нови случаи на ХИВ инфекция
  • Броят на новите случаи на ХИВ инфекция е намалял с 35% спрямо 2000 г.
-- В световен мащаб през 2014 г. 2 милиона души са се инфектирали с ХИВ, в сравнение с 3,1 милиона през 2000 г.
  • Броят на новите случаи на ХИВ инфекция сред децата е намалял с 58% спрямо 2000 г.
-- В световен мащаб 220 000 деца са се инфектирани с ХИВ през 2014 г., в сравнение с 520 000 през 2000 г.

Смъртни случаи в резултат на СПИН
  • Смъртните случаи в резултат на СПИН са намалели с 42% спрямо върховата им стойност през 2004 г.
-- През 2014 г. от СПИН-свързани причини са починали 1,2 милиона души в световен мащаб, в сравнение с 2 милиона през 2005 г.

Коинфекция ХИВ/туберкулоза
  • Смъртността от туберкулоза сред ХИВ-позитивните в световен мащаб е намаляла с 32% спрямо 2004 г.
-- Туберкулозата остава водеща причина за смъртността сред хората, живеещи с ХИВ, като тя е отговорна за близо всеки трети смъртен случай от СПИН-свързано заболяване.

-- През 2014 г. процентът на ХИВ-позитивните диагностицирани с туберкулоза, започнали или продължили антиретровирусно лечение, достига 77%.
 
Източник: UNAIDS


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - събота, 12 декември 2015 - 16:15:19изглед за печат

 
При коинфектираните с ХИВ/HCV мъже предаването на HCV по време на анален секс може да стане и безкръвно

Вирусът на хепатит С (HCV) се съдържа в достатъчно големи количества в ректалната течност на мъже, коинфектирани с ХИВ и хепатит С, което да позволи предаването на HCV без наличието на кръв, съобщиха учени от болницата „Маунт Сайнай” в Ню Йорк по време на годишната среща на Американската асоциация за изучаване на заболяванията на черния дроб, която се проведе в Сан Франциско от 13-ти до 17-ти ноември.

Досега се смяташе, че предаването на хепатит С по време на анален секс става в резултат на кървене или чрез семенната течност.

Според друг доклад на същата група изследователи, представен по време на конференцията, HCV се открива в 27% от три двойки проби кръв и семенна течност, взети от 33 мъже с коинфекция ХИВ/HCV, при които нивата на вируса са достатъчни за предаване на HCV.

Възможността за наличие на вируса на хепатит С в течността на повърхността на ректалната лигавица не е изследвана до момента. За да си отговорят на въпроса по какъв начин става масовото предаване на HCV сред мъжете, които правят секс с мъже (МСМ), особено тези с ХИВ инфекция, изследователите от споменатия екип набират за проучване 45 МСМ с коинфекция ХИВ/хепатит С, 12 от които в стадий на остра HCV инфекция.

Средната възраст на участниците е 43 години, 60% са от бялата раса, а 87% с HCV инфекция генотип 1a. Участниците са с висок брой CD4 клетки (средно 582/мм3), но няма данни за супресията на вирусния товар за ХИВ. Вирусният товар за HCV е умерено висок (5,89 log10 IU/ml), а участниците с остра HCV инфекция имат малко по-висока средна стойност на вирусния товар (6,42 log10 IU/ml) в сравнение с тези с хронична HCV инфекция (5,62 log10 IU/ml).

От мъжете са взети проби от ректалната течност с помощта на тампон, поставян на 7 см навътре от ануса. Течността е изследвана за HCV РНК с теста COBAS HCV, който има по-нисък праг на определяне на вирусния товар от 7 IU/ml. Тампоните са анализирани за наличие на кръв. Освен това участниците са изследвани за HCV РНК в кръвта, както и за сексуално предавани чрез ректума инфекции и сифилис.

HCV е открит в 20 от 45-те проби (47%) (две от пробите не са били обработени по някаква причина). Средната стойност на HCV РНК е 2,92 log10 IU/ml, като нивото на HCV РНК в ректалната течност кореспондира силно с нивото в кръвта. Наличието на откриваем HCV в ректума е по-вероятно при участниците с висок вирусен товар за HCV в кръвта. Откриването на HCV в ректума се свързва с наличие на вирусен товар за HCV в кръвта над 5 log10 IU/ml.
 
Източник: Aidsmap


[ Прочети още... ]

Публикувана от rosen - понеделник, 30 ноември 2015 - 16:13:09изглед за печат

 
Отиди на страница       >>